CHILLAX

Det är måndag, och det betyder; köra Eleonore till skolan, köra hem, ha franskalektion, göra lunch till Vic, köra till skolan, köra hem, köra till tennis, äta sushi halv tio på kvällen. Morgondagen och onsdagen kommer se likadana ut förmodligen, med undantag från att jag måste vänta i bilen medan barnen spelar tennis. Tjooho! Torsdag är tvättdag. Fredag är ganska lugn, det enda jag ska göra är att köra E fram och tillbaka till skolan, så ska baka kanelbullar med Matilda hela dagen hade jag tänkt. Plus åka till fotbollsplanen och ta en promenad där omkring...hehe. Kombinerar nytta med nöje liksom! Ska försöka hinna med att träffa Anna i veckan också.
Lördagens franska plockmiddag.
En fin bild.
Lyckades äntligen fota en av alla de hästarna som jag ser dagligen när jag är ute i Maisons-Laffitte.


PARIS BY NIGHT

Testade Paris uteliv för första gången igår och inatt och i jämförelse med vad jag har varit med om hemma i Sverige var detta grymt kul. Började eftermiddagen med att möta upp Matilda, Moa och Anna inne i Paris. Jag lyckades till och med komma till rätt tågstation för en gångs skull, så jag slapp tvinga de andra att åka till mina random platser igen. Skönt, haha. Vi gick omkring lite i vintagebutiker och hittade så mycket fint. Ska försöka ta mig dit någon gång i veckan när det inte är lika mycket folk.
-
På metron blev vi förföljda av en konstig gubbe som skrek på någon fult språk och pekade efter oss. Han följde med oss in i metron till och med, men till sist blev vi av med honom. Då kom nästa knäppis. En kille som försökte tvinga på oss sitt telefonnummer nerskriver på en lapp. Jamen tack liksom. I alla fall åkte vi hem till Matilda allihopa, och tog bilen till affären för att inhandla lite ostar, baguette, choklad, vin osv. Vi förfestade i Villennes, på Matildas rum, medan vi fixade oss och försökte bestämma vilken klubb vi skulle gå till.
-
Till slut bestämde vi oss för att gå till ett lite mindre ställe, en australiensk bar/klubb som heter Café Oz. Det var verkligen bra. De spelade allt ifrån David Guetta till Micheal Jackson och Muse. (Maria, de spelade New Born i någon remix hahaha). På klubben träffade vi Sabina och Amanda också, men tappade bort dem lika snabbt igen.
-
Kvällen slutade vid fyra då vi efter en 20 minuters promenad utan skor (gick inte att gå i dem efter fem timmars dansande) tog en nattbuss tillbaka till Villennes. Träffade svenskar på bussen, vilket var trevligt. Något som var mindre trevligt var att vi blev omringade av ett gäng höga araber som satt och rökte på bredvid oss och sa till oss hur snygga vi var hela bussresan. Jackpot, eller hur? Har aldrig varit gladare att komma av en buss. (nästan).
Efter det somnade jag direkt på en madrass full av brödsmulor på Matildas golv, och vaknade av alarmet som ringde klockan 11. Sammanfattningsvis var gårdagen jättebra, och jag älskar Paris mer och mer för varje dag som går. Jag sa till Matilda imorse att jag vill vara au pair hela livet. Det är det bästa jag bestämt mig för att göra hittills i mitt liv.
"Fransman som vill vara med på bild."

HALSDUKEN

Idag är det riktigt kallt ute (och inne). Morgonen inleddes med att skrapa rutorna megafort utan vantar. Satt och skakade av kyla i tio minuter innan det blivit varmt i bilen. Då märkte vi att det fanns extremt lite bensin, yay, dags att tanka för första gången. Tur att jag hade Eleonore med mig som visste exakt hur det gick till, och tur att jag var rik på kontanter för tillfället. Bensinen kostar 1,5 euro per liter ju, så det slutade på 68. Fick springa in till och betala inne på macken, och snackade lite artighetsfranska med kvinnan i kassan. Sen upplevde vi lite panik då bilen vägrade starta igen, men efter en minuts trixande med nyckeln kunde vi köra iväg igen. Vi blev till och med tio minuter tidiga till skolan. Fantastiskt. Förmiddagen har jag spenderat med min mysiga halsduk i soffan. Körde och hämtade Victor och hans vän på skolan nyss, det tar ca fem minuter att gå men nej, jag skulle hämta dem ändå så att de hinner spela datorspel några extra minuter. Jajaja, i eftermiddag ska jag hem till Matilda och titta på Vampire Diaries, sen in till Paris och käka. Hoppas ni har det bra där hemma. Pussss

NEWS

Har äntligen lärt mig alla rutiner, vägen till alla olika tennisställen, skolorna och mataffärerna. Jag har träffat ett gäng härliga svenskar som jag upptäcker Paris tillsammans med och allt känns bara så bra. Så här efter två-tre veckor kan jag konstatera att jag gjorde rätt som åkte iväg. Jag kommer utvecklas som person, träffa nya människor och förhoppningsvis förbättra både min engelska och franska ganska mycket.
-
Imorgon ska jag följa med Matilda på hennes storhandling på världens största mataffär (känns det som). Eftermiddagen blir förhoppningsvis lugn, vilket kan behövas efter en jobbig tisdag och onsdag. På fredagkväll ska jag förmodligen ut och käka på kvällen med några av tjejerna, och på lördag ska jag träffa en ny svensk au pair som jag fått kontakt med eftersom att min och hennes värdmamma jobbar tillsammans. Vi ska nog turista lite, och sen på kvällen tänkte vi dra ut med de andra. Wihooo! :)
Orangina<3

MUSÉE DU LOUVRE

I söndags åkte jag in till Paris igen, trots mina trötta ben. Det började med att jag missade mitt tåg, så jag hoppade på nästa. Det visade sig dock att det inte skulle stanna på stationen där Matilda och Amanda väntade på mig. Så jag fick byta till metron, vilket inte var det enklaste på egen hand. Jag irrade runt ett tag och hittade till slut rätt tåg. Efter några stationer sms:ar Matilda mig och säger att de har åkt till Pyramidées, och jag är på precis den stationen just då. Saken är bara att dörrarna har stängts...Så jag får åka vidare och sen byta tillbaka igen. Blev överlycklig när jag väl hittade dem. Vi fikade på ett "billigt" café i närheten av Louvren, och tog en massa turistbilder såklart.

PARISHELG

Igår var jag inne en heldag i Paris med ett gäng svenska tjejer. Lägger upp lite bilder från dagen istället för att skriva, för jag har lite ont om tid.

SAINT-GERMAIN EN LAYE

Både i måndags i tisdags hängde jag i Saint-Germain med Matilda, en au pair här i närheten. Vi fikade, tittade lite på rean, och virrade bort oss i stan i jakten på en butik som inte fanns. Vi åt dessutom crêpes med nutella. Så underbart. Idag har jag jobbat och stressat en massa. Imorse hade jag franskalektion igen, och det gick bra. Jag lär mig faktiskt väldigt mycket här för min lärare snackar BARA franska med mig, till och med när hon förklarar grammatik. Trodde inte att jag skulle förstå alls i början, men det gör jag för det mesta. Kom nyss hem efter att ha suttit i en kall bil i tre timmar, vilket inte var veckans höjdpunkt precis. Dock inte så ansträngande att titta på Harry Potter på datorn...men kallt var det som sagt. Imorgon ska jag och Matilda köra till ett stort köpcentrum här någonstans. Jag måste köpta nya solisar eftersom jag var smart nog att sätta mig på mina andra igår. Uuuhhh. Här får ni lite bilder. Puss!

TRAFIKKAOS

Var med om ett mindre äventyr nu på morgonens körning till skolan. Skulle svänga in på nästsista gatan innan skolan, och den var avstängd, så jag fick köra ut på en större väg istället. Två nervösa tjejer i baksätet satt och jämrade sig om att de skulle bli sena osv, så jag langade fram GPS:en och körde liiite för fort, och vi kom fram precis i sista minuten. Jag hatar trafiken här på mornarna, man står i köer halva tiden, vägar blir avstängda helt plötsligt och alla har så bråttom. Så det tar typ 40 minuter att komma fram, himla störigt. -.-Nu ska jag snart bege mig till min franskakurs, sen ska jag göra lunch till Vic, och efter det ska jag köra till Saint-Germain en laye och fika med en annan au pair som heter Matilda innan jag ska hämta upp E på skolan igen. BRA mening jag fick till där. Bye!

LÖRDAG SÖNDAG

Helgens uppdatering:
Fredagen spenderades hemma hos familjen. Vi gjorde hemmagjord pizza, mums! På lördagförmiddagen åkte jag och Christine till The Greenmarket precis som förra veckan. Sen åkte jag in till Paris för att titta på Eiffeltornet lite snabbt. Självklart glömde jag stoppa tillbaka minneskortet i kameran så jag kunde totalt ta två bilder. Fotade dock lite med iphonen också. Efter mitt lilla turistande mötte jag upp C och E på La fayette. Det är tydligen årets största rea här i Frankrike nu, så det var löjligt mycket folk ute. Vi blev trötta direkt och gick till ett otroligt fint café som låg inne i gallerian. Åt en hallonmacaroon och drack färskpressad apelsinjuice. Tror att det hette café Angelina eller något liknande. Resten av eftermiddagen spenderade vi trängandes med en massa andra shoppare, innan vi träffade V och B på en amerikansk restaurang. Åt världens godaste hamburgare där. Sjukt god. Sen såg vi på bio, The dangerous method. Söndagen har spenderats i soffan mestadels. Har snackat en del med lite andra au pairer idag, ska träffa en av dem imorgon. Förlåt om jag skriver sjukt dåligt idag men vill bara uppdatera så att ni vet hur jag har det. Lägger in bilder sen. Pussss

HELG!

Nu har det redan gått en vecka! Hittills känns allt väldigt bra, och jag tror att jag kommer trivas. "Jobbet" är inte direkt svårt, och jag har mycket tid över för att lära mig franska eller umgås med vänner. Torsdagar och fredagar är veckans skönaste dagar faktiskt. Det enda jag ska göra är att köra till skolan, samt hämta och fixa lunch. Så två timmar totalt kanske. Onsdagar är jobbigast. Då är jag igång hela tiden, och spenderar 3 h i bilen tre timmar medan barnen spelar tennis i 1,5 h var. Så medan en av dem spelar tennis hjälper jag den andra med läxor. Yay! Lördagar och söndagar är mest spännande för då kan jag åka in till Paris och göra lite som jag vill. Imorgon ska jag shoppa i Paris och på söndag ska jag förmodligen till svenska kyrkan här i Paris för att träffa lite nytt folk. Exciting! Nästa vecka börjar franskakurserna också och jag har varit duktig idag och repeterat en massa grammatik. Okej, det blev ett blandat inlägg, mest för att uppdatera lite. Tjooo

JAPONAIS

Jippie! Japansk mat idag igen, love this family!

COOKIES

Det här är inte bra för mig. Kakor i mängder. De har även 16 paket olika sorters chokladflingor på översta hyllplanet. Ska gå ut och gå nu istället. Hejjjsvejs!

OM FRANKRIKE

Jag har konstaterat ett antal saker sen jag kom hit.

- För det första är radiokanalerna här mer enformiga än vad de är i Sverige. I bilen här har jag 6 kanaler att välja mellan, 4 av dem spelar populärmusik. Om man hoppas runt mellan kanalerna lite då och då märker man att de verkar ha fyra favoritlåtar. Den helt klart mest spelade låter är "Titanium". Igår när jag körde hem barnen efter tennislektionen lyssnade vi på den tre gånger på rad eftersom att vi bytte kanal efter att den slutat. Nummer två är förmodligen Levels med Avicii. Varje gång innan den spelas snackar radiopratarna om detta nya stora fenomen, alltså Avicii. De är så tidiga verkligen. (Btw, de spelar "Blessed" också). De två andra sönderspelade låtarna här är "She doesn't mind" och "International Love". Seriöst, varannan låt man hör är någon av dessa fyra.
'
- När jag kör den mysiga sträckan till skolan åker vi genom en stor skog. Nästan varje gång vi passerar ser man översminkade tjejer, med höga stövlar, en tubkjol som inte täcker någonting, och någon liten topp. Ibland är de på väg in eller ut ur en bil vid vägkanten, ibland snackar de med någon i telefon är bara väntar. Alltså say what?
'
- Här går hästar överallt. De har alltid företräde i trafiken, vilket håll de än kommer ifrån. Som om det inte var nog komplicerat att köra här redan. Maisons-Laffitte är "hästarnas stad" och det märks verkligen.
- David Beckham ska tygligen flytta hit snart med sin familj, för att spela för något stort lag här. Jag kör förbi hans framtida träningsplan varje dag. Har helt svårt att koncentrera mig ibland när jag kör där för det springer alltid en massa fotbollsspelare längs vägen. :D
'
- Fransmän verkar inte veta så mycket om Sverige. De vet i allmänhet att vi har en kung, att det är kallt och att vi gillar lax. Och de känner till Swedish House Mafia och ABBA. Victor frågade mig igår om det fanns grizzlybjörnar i den svenska skogen. Nej, sa jag, men det finns älgar. De visste dock inte riktigt vad det var för något så jag försökte förklara.
Här bor jag föresten, i det vita huset! Det är väldigt modernt.

HAPPINESS

Tisdagen är snart slut, och jag är inte speciellt trött just nu. Antagligen för att jag sov 11 timmar inatt. Anyway, körde till Saint-germain en laye i eftermiddags för att hämta Elé efter skolan. Direkt efter det skulle hon ha tennislektion så vi körde raka vägen dit. Eller försökte i alla fall...GPS:en och Eleonore gav mig olika intruktioner om vägval hela tiden så jag bytte fil hit och dit, körde över heldragna linjer och missade ett antal högerreglar. Fick erfara den hektiska rusningstrafiken på riktigt, men till slut hittade vi fram. Sen var det dags för mig och TomTom (GPS:en) att hitta hem igen, på helt nya vägar. Hade ju inget annat val än att ta den vägen "han" föreslog, så jag fick köra genom ett stadscentrum tillsammans med sjukt många andra bilar. Så det tog hur lång tid som helst. Tur att deras förra au pair hade bra musiksmak och har bränt en massa skivor till bilen.
-
Jag och barnen börjar bli bra kompisar nu vilket känns skönt! Eleonore och jag har roligt tillsammans, hon gillar att fråga mig om musik, kändisar och sånt. Victor älskar att diskutera världsproblem, Sverige vs Frankrike och framför allt tåg, med mig. Han blev lite imponerad när jag häromdagen berättade om tågen jag åkte i Kina, dock var det inte det snabbaste fick jag veta. Det snabbaste tåget var franskt förstås.
-
Ska sova nu! Ciao

LUND - MARDI

Igår började ju "jobbet" här på riktigt efter en chill helg. Mina uppgifter är inte direkt betungande och jag gillar att ha rutiner i min vardag igen. Började klockan nio med att köra Elé till skolan, som ligger ungefär 25 minuter bort. Sen åkte jag hem igen och gjorde lunch till Victor. Barnen kommer hem på lunchen i typ två timmar här i Frankrike. Kul för dem och även för mig att ha lite sällskap förutom städerskan. Dessutom skönt att ha någon hemma som vet vad alla ljud och signaler betyder. Till exempel så ringde det nyss i hela huset, så jag trodde det var telefonen, men det var en brevbärare vid porten. Fattade ingenting, haha!
På eftermiddagen gick jag en promenad i solskenet, typ 14 grader ute så gick ett bra tag. Sen körde jag och hämtade E igen, sen hem, sen direkt till tennislektionen tillsammans med Christine. Medan barnen tränade åkte vi till Europas största supermarket och köpte en GPS, och en jäkla massa kakor återigen. Efter det var det dags att hämta två trötta barn efter lektionen. Sen beställte vi SUSHI och de sa att de beställer japansk mat VARJE måndag. Perfekt!!! Så när vi kom inkörandes mot huset stod där en liten japan och väntade på oss med massa påsar. Wiiiih! Längtar till nästa måndag nu ju.
Idag har jag hittills kört E till skolan, och kört tillbaka, träffat min franskalärare som är en jättegullig dam i 60-års åldern, gjort ett muntligt test som gick sådär, och nu fixar jag lunch igen. À bien tôt!


PICS

Bilder från Maisons-Laffitte.
Slottet
Typ utanför dörren.
Ganska ok hus på andra sidan vägen.

LA DIMANCHE

Okej, dag två här i Paris. Jag tog sovmorgon till klockan nio. Vaknade av att de andra gick upp och åt frukost. Det negativa med detta huset är att väggarna är tunna och våningarna smälter liksom samman så man hör vad alla andra gör och säger hela tiden. Efter frukosten åkte jag Christine och Ellie till stan för att inhandla dagens tidning, och nybakat bröd. Jag blev även presenterad för bagaren så att jag ska kunna gå dit och köpa vad jag vill för familjens räkning. Hehehe! Det var faktiskt jag som körde idag så jag fick testa deras"volvi" för första gången. (Bilen heter så).

 

Nu på eftermiddagen har jag hjälpt barnen med deras läxor, rättat stavfel och förhört dem på glosor och sånt. Efter det var jag sjukt trött, så jag typ somnade en stund. Men det går ju inte att ligga däckad i sin säng redan andra dagen här, så jag begav mig ut på en lång cykeltur och kom nyss tillbaka. Jag cyklade ner till Seine och slottet, och tog sen vägen genom Maisons-Laffittes mysiga centrum hem. Blev ganska stolt att jag lyckades hitta hem utan att gå vilse, med tanke på att alla gator är så komplicerade och ser så lika ut. Nu kommer lite bilder från gårdagen i Saint Germain en laye och Paris.


FÖRSTA DAGEN

Just nu är jag helt slut i huvudet efter en fullspäckad dag i Frankrike. Jag snackar engelska hela tiden och hör franska runt omkring konstant, vilket faktiskt känns otroligt nyttigt. Har redan lärt mig en del nya ord och uttryck så jag kan ju bara hoppas att utvecklingen går lika bra framöver.

 

Imorse gick jag upp klockan åtta och åt frukost med familjen. Vid nio åkte jag och Christine och handlade. Först var på någon slags inomhus marknad, där vi köpte tre stora påsar med alla möjliga sorters grönsaker, frukter osv. Älskar att de gillar sådant. Men sen åkte vi till en vanlig supermarket för att inhandla resten…och det var lite speciellt. Verkligen ALLT som stoppades i vagnen var organiskt och ordentligt utmärkt med fina gröna symboler. Okej, det är väl ändå bra, men sen kom vi till de onyttigare avdelningarna av affären och jag förväntade mig att vi skulle springa förbi dem utan att titta närmare på hyllorna. Så jag blev helt förvånad när Christine slängde ner tio olika kakpaket, fem chokladkakor och diverse flingor med choklad i mitten. Jag frågade om det fanns några nyttiga flingor istället, typ utan choklad? Då föreslog hon frosties. Så jag struntade helt enkelt i det. Frankrike älskar sötsaker har jag märkt, samtidigt som det känns som att de försöker vara ganska hälsosamma. Till exempel äter de ljust bröd med marmelad/nutella till frukost varje dag och det är efterrätt efter varje måltid, både lunch och middag. I alla fall, vi handlade färdigt, och begav oss sedan till apotektet innan vi körde tillbaka hem.

 

Efter lunch åkte jag och Christine iväg igen, till Saint germain en laye, som ligger här i närheten. Där strosade jag omkring i cirka två timmar medan C klippte sig. Jättemysig stad, och det var ganska varmt, ca 13 grader och solen sken emellanåt. När C var klar åkte vi hem och hämtade E och V, och tog sen tåget in till Paris. Det tog bara femton minuter. Kvällen spenderades på Champs Elysees. Jag fick smaka macaroons (sjukt goda), och familjen shoppade loss inne i de dyra butikerna längs gatan.

 

Middagen åt vi på en fin italiensk restaurang och på vägen hem läste jag och Ellie läxor,  -Macbeth på gammeldags engelska. Mitt huvud väger hundra kilo just nu, så kommer antagligen däcks snart. Kan tyvärr inte lägga in några bilder, för det verkar inte fungera att lägga över dem från kameran till mobilen. Förlåt att detta blev ett megalångt inlägg, jag ska bättra mig. Bisoous


VILSE PÅ CDG OCH FRAMME I MAISONS-LAFFITTE

Okej, jag är framme! Konstigt nog skriver jag detta ifrån taxin…Flygningen och allt gick bra, sen kom jag fram till CDG flygplats och kände mig lite smått förvirrad. Jag hade fått instruktioner att vänta efter bagageutlämningen och leta efter en skylt med mitt namn på. Väntade i tjugo minuter…trettio minuter...fyrtio mintuter...och började bli ganska panikslagen. Så jag vandrade runt i terminalen. Jag gick ut till en snubbe som fördelade taxibilar åt resenärer och försökte be om hjälp på franska. Dock fattade han noll, och jag fattade lika lite av hans försök till engelska så det blev inte så bra. Han slängde halvt in min väska i en annan taxibil så jag fick rycka bort den och gå därifrån så att han skulle fatta. Då kom jag på den smarta idéen att ringa min värdmamma, (tidigt, jag vet). Hon lugnade mig och sa att det säkert var trafiken som var problemet. Så jag väntade ett tag till…tills jag till slut fick syn på en kvinna med basker och rutig tröja (dog lite inombords för hon såg så löjligt lite ut som en taxichaufför) men äntligen såg jag mitt namn på en skylt precis som Christine sagt. Såå…nu sitter jag här i baksätet, oväntat lugn inför att träffa familjen snart. Jag vill mest komma fram nu, lära känna dem, och installera mig i mitt nya hem. Först ska jag klara mig igenom den här halvtimmen med en övertrevlig fransyska mitt i Paris rusningstrafik. Haha, jag är i Paris, känns ju ganska fett ändå!!!!!! Det hade jag aldrig trott för ett par veckor sedan. Nu ska jag njuta av taxiutsikten en stund.

 

...Nu sitter jag på mitt rum här hos familjen. De bor i ett superfint och stort hus verkligen. Dock är det ganska mörkt nu så jag ser inte riktigt helheten. Området är fint, men förvirrande. Jag kommer köra vilse om jag kör här utan hjälp av barnen alltså. Vägarna går typ som solstrålar från en mittpunkt där det är en rondell. Och högerregeln gäller överallt typ. Vet inte om jag ser fram emot att köra bil på måndag. I alla fall...jag kom fram, träffade min värdmamma som var supersnäll och hon visade mig mitt rum, huset osv. Sen körde vi och hämtade sonen efter hans tennislektion. Det tog typ 20 minuter att köra dit. Efter det skulle vi tydligen till McDonalds för att hämta kvällens mat. Det känns som att halva staden tänkt samma sak, för även om klockan var halv nio, var kön till McDriven typ 20 bilar lång. Tog ungefär en halvtimme, men det var kul att snacka en massa med mamman och V. Han är verkligen en smart liten kille, som snackar bättre engelska än mig, och diskuterar Sveriges välfärdspolitik samt SJ:s problem som om det vore världens vanligaste samtalsämne som 13-åring. (Hans största passion är tåg). Han förklarade också att parisare är "rude and lazy" och att Frankrike säkert inte alls är lika bra som Sverige. Vi har dessutom bättre tennisspelare tyckte han.

 

Till slut fick vi maten, dock hade "the lazy McDonaldsgirl" glömt typ hälften så vi fick köra ett varv till. Sen körde vi hem, och jag träffade pappan och dottern. Vi åt mat, snackade en massa, och sen fick jag äntligen koden till deras WiFi<3

 

Jag är sjukt nöjd och glad att jag har gett mig in på detta. Imorgon ska vi åka och handla fisk. Värdföräldrarna vill laga lax till mig, för det är ju svensk typ...Sen kanske jag beger mig in till Paris en sväng om jag hinner och orkar.

 

HEJDÅ MINA KÄRA!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0